keskiviikko 23. marraskuuta 2016


Tästä se alkaa! 


Tehtävänä on rakentaa omakotitalo... 
... jossa hyödynnetään  Geotalot Oy:n patentoimaa, teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin tuella kehitettyä AURINKOVARASTO®  - tekniikkaa. Se on ratkaisu, jossa aurinkovoimalan sähkö ohjataan ensisijaisesti lämpöpumpun tarpeeseen. Tämän jälkeen, jos lämmitys ei sitä enää tarvitse, sähkö ohjataan talon muihin toimintoihin tai jopa valtakunnan verkkoon.   
 109 asuinneliötä, 4 huonetta tykötarpeineen...

... ja katso, millä asuinkustannuksilla! Ilmaista aurinkovoimaa hyödyntävällä tekniikalla asukas saattaa säästää jopa 90% lämmityskustannuksissa verrattuna vesikiertoisella lattialämmityksellä toteutettuun sähkölämmitykseen...  


... tulee nousemaan kevään 2017 aikana Keravalle. Vai olikohan se pojat se viereinen tontti? 

  


Keravan kaupunki oli kartalla koko ajan ja se hoksasi heti, miten merkittävästä innovaatiosta AURINKOVARASTO® :ssa oli kysymys. Ympäristöä säästävää tekniikkaa ja ilmaista energiaa hyödyntävä referenssitalo toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi kaupunkiin. Lupa metsä- ja maansiirtotöille myönnettiin heti rakennuslupa-anomuksen jättämisen jälkeen ja tekipä kaupunki vielä poikkeuksen tontin luovutuspäätöksen suhteen vuokraamalla tontin yksityishenkilön sijaan Geotalot Oy:lle. (Keravan kaupunginhallituksen kokous 28.11. Lisätietoa osoitteessa http://ktweb.kerava.fi) Hyöty oli molemminpuolinen; Kerava voi esimerkillään näyttää, että täällä tehdään jo sitä, mitä muuallakin pitäisi ja Geotalot Oy  sai mieleisen ja edustavan tontin referenssitalolleen. 
  

Jos nyt rakennettaisiin ihan tavallinen talo, tuotaisiin tontin nurkkaan ensin työmaakoppi ja sen nurkkaan sähkön vuokramittari. Vesi vedettäisiin tulevan talon kohdalle putkella törröttämään ja talvella jäätymään.  Vessassa käytäisiin aika harvakseltaan, ehkä essolla. 

Työmaataukotila tuodaan tontille nytkin, mutta sana ”koppi” ei tee enää oikeutta tyylikkäälle piharakennukselle, jossa on varaston, wc:n ja lämpimän tilan lisäksi koko tulevan talon hermokeskuskeskus, aivot ja sydän. 

Kyseessä on AURINKOVARASTO® - ei väliaikainen ratkaisu, vaan talon lopullinen sähköpääkeskus. Ja se tahkoaa auringonvalosta sähköä niin rakentamiseen kuin asumiseenkin. Rakentaja saa käyttöönsä heti edullista sähköä. Tehtäessä kerralla valmista vältytään kaksoisasennuksilta ja sähkön työmaa-aikaisilta vuokraliittymiltä. Rakentaminen nopeutuu, koska lämmöt voidaan laittaa taloon päälle heti, kun rakennus on tiivis. Lattiavalu kuivuu nopeammin, sisärakentamisen laatu paranee ja niin edelleen. Rahaa säästyy varovaistenkin arvioiden mukaan rakennusvaiheessa 10 000 – 20 000 euroa ja se rahasumma voidaan sijoittaa itse taloon tai vaikka ulkomaan reissuun.
 Aika hyvännäköinen, vai mitä? Aurinkopaneelit ovat tuolla takalappeella. Rakennus on valmiiksi pohjamaalattu ja se saadaan sävytettyä taloon sopivaksi. Mutta ei nuolaista ihan vielä... 


... koska AURINKOVARASTO®:lle on ensin tehtävä kunnon perustukset.  

Perustusten alle sijoitetaan peltinen putkikuilu, johon pujotetaan myöhemmin taloon lähtevä lämpökanaali, käyttövesiputki, lämminvesiputki, sähkönsyöttö sekä tietoliikennekaapelit.
  

Kuoppa täytetään murskeella ja tampataan kovaksi, jotta Geotalot Oy:n tehtaalla Nakkilassa valmistettu AURINKOVARASTO®:n valumuotti saa arvoisensa alustan. Alla lähikuva pohjavalumuotin raudoituksesta. 
  


Valumuotti asetetaan paikalleen yhden noston tekniikalla.  
Ja jotta homma saadaan hoidettua kunnolla, AURINKOVARASTO®:n seutu salaojitetaan ja sen nurkille asetetaan tarkastuskaivot. 
Ai niin, tosiaan, se talo. AURINKOVARASTO® tuppaa aina viemään kaikkien huomion työmaalla, joten jotta homma pysyisi balanssissa, tullaan itse asuinrakennus rakentamaan samalla pieteetillä kuin pienempi kaverinsa.  

Tässä näkymä tulevien makuuhuoneiden ikkunoista itään päin...    ... ja tässä länteen.  Ilta-auringon puoleen sijoittuvat talon kolmas makuuhuone ja autokatos. Maansiirtotyöt ovatkin nyt sitten pihatöitä vaille valmiit. Urakkaan löytyi niin mainio, huolellinen ja oma-aloitteinen kaveri Mäntsälästä, että häntä kelpaa suositella muillekin. Koneurakointi Teräväinen Oy:n Toni käytti kaivuria kokeneen maestron ottein, ja jälki on, kuten kuvasta näkyy, veitsen terävä. 

Myös maaperätutkijalta tuli ilahduttava tieto: tontin maaperä on kauttaaltaan hyvin kantava, eikä sitä tarvitse paaluttaa.11. joulukuuta 2016 


Rakennuslupaa odotellessa Geotalot oy:n hallilla Nakkilassa pyöritellään peukaloiden sijaan muttereita ja putkiaKuvassa melkein valmis aurinkovarastomoduuli, johon asennetaan vielä sähkökeskus, aurinkovarastologiikka ja toimilaitteita. 


Maihinnousukonseptin - luithan AURINKOVARASTO®:n esittelytekstin - mukaisesti aika, tekniikka ja tila käytetään optimaalisesti hyväksi. Eli kaikki, mitä voidaan tehdä etukäteen, tehdään valmiiksi jo tehtaalla ja tuodaan rakennukselle yhdellä noston periaatteella. Esimerkiksi talon anturavalumuotit raudoituksineen ovat jo valmiina, ne odottelevat vielä itse aurinkovarastorakennuksen valmistumista, jonka jälkeen lasti lähtee Nakkilasta kohti Keravaa.

Samalla, kun talon tarpeistoa valmistellaan, Geotalot Oy:n toimitusjohtaja Sami Aro on tapansa mukaisesti jo muutaman askeleen edellä ja tapaa seuraavaksi sähkö- ja valaistussuunnittelijan . Näistä ensimmäinen kuuluu talonrakentajan vakioaudiensseihin, mutta jälkimmäistä käytetään valitettavan vähän siihen nähden, että hyvin suunniteltu valaistus säästää paitsi rahaa myös hermoja.
17. joulukuuta 2016


Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Valaistuspuolella hyvä suunnitelma vie kuitenkin vielä lähemmäksi valmista - etenkin, jos sitä päästään tekemään hyvissä ajoin, kuten nyt. 


Demotalon valaistussuunnittelijaksi valikoitui seinäjokinen valaistus-, sähkö- ja sisustussuunnitteluyritys KVS Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Asp erityisesti siitä syystä, että hän on luennoillaan saanut Geotalot Oy:n Sami Aron vakuuttuneeksi hyvän valaistuksen merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Vaikuttavia ovat myös Aspin valaistustyöt, joita esiteltiin muun muassa Seinäjoen asuntomessuilla kesällä 2016. (Kuva Jukka Asp)Artikkeli KVS Oy:n asuntomessuille toteuttamista valaistusratkaisuista:    
Kodin VALO 2016 s. 15-18.

Aspin mukaan hyvä valaistus korostaa talon arkkitehtuuria, antaa sille arvokkuutta ja raikkaan ilmeen. Hyvä valaistussuunnitelma puolestaan hyödyntää talon rakenteita ja materiaaleja ja aina parempi tulee, jos homma saadaan toimimaan ajoissa myös toisin päin; rakenteet ja materiaalit ottavat huomioon valaistuksen ja tukevat sitä. Ne piilottavat valonlähteet ja ohjaavat ja avittavat valon virtaamista

Hyvän suunnitelman ansiosta ei tarvita johtojen pintavetoja eikä katumusharjoituksia impulssiostosten vuoksi. Valaistus on kerralla valmis, se kestää aikaa ja asukkaiden vaihdoksia, koska estetiikan tietyt lainalaisuudet ovat universaaleja ja voimassa aikakaudesta toiseen. Ne vain yksinkertaisesti toimivat ja miellyttävät silmää. 

Yhtä kaikki, onnistunut valaistus antaa  silmien myös levätä. Tila, jossa valo tulee yhdestä kirkkaasta pisteestä, pakottaa silmät työskentelemään tauotta. Jatkuva tarkennus ja tasapainon haku väsyttää silmiä ja sitä kautta mieltä. Toisin on tilassa, joka valaistaan yhden kattolampun sijaan useammalla rakenteisiin upotetulla valonlähteellä. Valo leviää epäsuorasti, mutta tasaisesti, se auttaa virkistymään silloin, kun niin halutaan ja rauhoittaa, kun on sen aika. 

Ja näin tullaan tekemään myös Keravalla. Tosin tässä vaiheessa, kun demotalo vasta hakee asukkaitaan, lukkoon lyödään vasta runkovalaistus. Kiintokalusteiden valaistuksille tehdään oletusvaraukset, ja ne lukitaan yhdessä asukkaan kanssa.  

Demotalon sisävalaistus tulee perustumaan niin sanottuun kolmen kerroksen malliin, missä epäsuoraa, yleis- ja kohdevaloa säädetään kuhunkin tilaan sopivaksi. Valo on luonnonvalkoista, ei kylmän sinistä, eikä tunkkaisen keltaista, vaan raikkaan "neutral white", jonka värilämpötila on 4000 -4500 kelviniä. Sävy on rantautumassa Suomen markkinoille Aspin toimesta ja sen suosio kasvaa tasaisesti. 

Ulkovalaistus tulee niin ikään poikkeamaan tavanomaisesta, monella pihalla nähdystä "up and down" -  ratkaisusta, missä valonlähteet sijaitsevat silmän korkeudella. Nyt valon nähdään tulevan jostain, muttei nähdä mistä. Siispä on ehkä tarpeen paljastaa, että suunnitelmissa on viljelty sanoja "räystäsvalaistus" sekä "vastavalotekniikka". Jäämme jännityksellä odottamaan.  
21. joulukuuta 2016  


Jouluksi kannen alle. Urakka työmaalla saavutti merkittävän etapin, kun talon anturavalumuotti asetettiin paikoilleen joulun alusviikolla. Muotti rakennettiin, kuten edellä kerrottiin, valmiiksi jo Nakkilan tehtaalla. Se on 600 mm leveä, raudoitettu ja se tullaan täyttämään myöhemmin betonilla. Sen päälle muurataan lekaharkot ja sen jälkeen puhumme sokkelista. Anturavalu (anturatassu) on siis sokkelin sydän ja sen tehtävänä on kantaa koko talon paino. 

Ei mikään pieni taakka vastuusta puhumattakaan, ja sen vuoksi homma tehdään viimeisen päälle. Muotti rakennettiin millin tarkkuudella, ammattitermein puhutaan millin toleranssista. Työmaalle tuonnin jälkeen se jopa katettiin, joten joulun aikana saa sataa vaikka kissoja ja koiria, mutta muotti pysyy kuivana.  


Mutta nyt touhu työmaalla on saatu siihen pisteeseen, että pillit voidaan laittaa hetkeksi pussiin tai tässä tapauksessa kypärät kaappiin ja keskittyä kaikki joulun viettoon. 17. tammikuuta 2017


Uusi vuosi ja uudet kujeet. Suunnitelmia on täydennetty, dokumentit toimitettu julkaisukuntoon ja saatu aikaiseksi myös muutama neronleimaus. Mutta siitä lisää hetken päästä, käydään ensin läpi hieman arkisempia asioita. 
   
Pääsuunnittelija Antti Lehtilä sai valmiiksi talon lupakuvien perusteella piirretyt tarkat elementtikuvat. Ne sisältävät nippelitietoa tavalliselle tallaajalle, mutta elintärkeitä ohjeita rakentajalle siitä, miten seinät tulee rakentaa ja minkälaisina palasina ne tuodaan työmaalle.  

Talon sähkösuunnitelma on niin ikään valmis ja siitä vastasi nakkilalaisen NVH-sähkö:n pitkän linjan (ja miksei lyhyidenkin linjojen) ammattilainen Jari Nummi. Valaistussuunnitelmahan on jo valmis, kuten edellä esiteltiin, joten Jarilla oli astetta helpompi urakka miettiä piuhoille reitit, kuin ilman minkäänlaista osviittaa valojen paikoista.   

Lämpöpumpun valinnassa päädyttiin Niben lämmitysteholtaan 8 kilowattiseen ilmavesilämpöpumppuun. Muitakin vaihtoehtoja oli, itse asiassa kaikki alan yleisimmät merkit, mutta Niben pumppu on jo osoittanut ymmärtävänsä Aurinkovaraston logiikan. Pumpun koko laskettiin tarkasti, koska ylimitoitus vastaa kauppareissua kuorma-autolla ja alimitoitetulla pumpulla tulee talvisin kylmä. 

Alla olevissa kuvissa tarkempia energialukuja ja tiedot siitä, kuinka paljon demotalon lämmitys tällä järjestelmällä tulee normaaliasuinoloissa maksamaan.  

Laki vaatii nykyisin lämmitysjärjestelmän tarjoajia ilmoittamaan koko systeemin energianluokan jo suunnitteluvaiheessa. Tällä tarkoitetaan siis koko pakkia kaikkinensa, ei sen yksittäisiä osasia, kuten lämpöpumppua tai lämmityslaitetta. Laki on tullut tarpeeseen ja sen tavoite on ohjata kuluttajaa kohti energiatehokkaita ratkaisuja. Jostain syystä tätä säädöstä noudatetaan alalla harvoin eikä sen toteutumista valvota. Vastuu on käytännössä kuluttajalla, jonka pitäisi tietää, että hänen täytyisi sellainen järjestelmän toimittajalta pyytää. Demotalon asukkaan ei tarvitse energialuokan perään kuitenkaan kysellä, koska merkit löytyvät järjestelmän kyljestä sekä alla olevista kuvista.    

Ja sitten se neronleimaus: Aurinkovaraston tekniikkahan tarjoaa, kuten blogin alussa esiteltiin, asukkaalle tuntumaa energiaomavaraisuudesta. Ja se, jos mikä  mahdollistaa pienten lisäherkkujen liittämisen talon tekniikkaan. Demotaloon tullaankin rakentamaan perusvalaistuksen lisäksi rinnakkainen valaistusjärjestelmä, missä yleisiin tiloihin asennetaan erillisiä, jännitteeltään 24 volttisia ledvaloja. Kuva alla.
Ne toimivat akkuihin varatulla sähköllä ja valaisevat Emännänkatu 16:sta, vaikka sähkökatkos veisi valot naapurustosta. Myös Aurinkovarasto saa varavalot, ensisijaisesti siksi, että eihän pihan jalokiveä voi pimeässä pitää ja toissijaisesti siksi, että sulaketta on paljon mukavampi ja turvallisempi vaihtaa, kun laitteiston ääret on valaistu.  
29. tammikuuta 2017Keittiö mutkattomaan makuun
Sähkö- ja viemäröintisuunnitelman kanssa samaan tahtiin on edennyt myös keittiön ja kodinhoitotilan suunnittelu. Niitä on kuljetettava rinnakkain ja niiden on keskusteltava keskenään, jotta sähkö saadaan tuotua juuri sinne, missä sitä tarvitaan ja vesi virtaa siellä, missä pitääkin. Valmiin keittiösuunnitelman avulla rakentaja osaa myös kohdistaa seinärakenteiden tukipuut siten, että kaapit pysyvät tukevasti seinässä kiinni.

Demotalon keittiön ja kodinhoitotilan tulee toimittamaan korkeasta laadustaan tunnettu suomalainen perheyritys Puustelli group Oy ja sen suunnitelmasta vastaa 20 vuoden vankalla kokemuksella Asarja Virtanen. Virtasen mukaan tiloista on tulossa selkeät ja toimivat. Niissä ei ole haasteellisia kaapeilla täytettäviä kulmia eikä hukkatilaa. 

Kalusteet ovat Puustellin ympäristövastuullisen toimintaperiaatteen mukaisesti turvallisia ja terveellisiä. Kaapistojen rungoissa ja ovissa käytetään suomalaisia kalustelevyä, jotka kuuluvat parhaaseen M1 –sisäilmaluokkaan. Talon tulevalla asukkaalla on vielä muutaman kuukauden ajan mahdollisuus vaikuttaa ovien materiaalivalintaan. Hintaan kuuluvina vaihtoehtoina ovat puuviilu, sileä mdf sekä melamiini.
Ovet ovat pinnaltaan sileät, eli helposti puhtaana pidettävät ja väriltään vaaleat.  Olohuoneen puolelta katsottuna keittiö on valkoinen, mutta lähempi tarkastelu paljastaa puuviilu- ja melamiiniovissa vaakaharjatun kuvion, joka tuo pintaan kevyttä eloa. Ryhtiä ylläpitää tasojen tumma laminaatti. Koneisiin asukas voi niin ikään vielä vaikuttaa ja ne toimitetaan pääosin Puustellin kautta. 
3. maaliskuuta 2017


Anturat valettu


Yksi sykähdyttävimmistä hetkistä talon rakentamisessa koetaan silloin, kun betonirekka ensimmäisen kerran kaartaa pihaan. Sitä ennen touhu työmaalla näyttää ulkopuoliselle epämääräiseltä puuhastelulta. Mutta kun anturavalumuotit on täytetty betonilla ja pinnat liipattu tasaisiksi, on rakentaminen oikeasti lähtenyt käyntiin. Anturamuottiin asetettiin kylmän kivimurskeen ja rekanlämpimän betonin väliin eristematto, jotteivät ne joudu keskenään kosketuksiin valuvaiheessa. Betoni kuivuu näin tasaisesti, eikä ongelmia ilmene jatkossakaan. Muotit tuotiin, kuten jo aiemmin mainittiin, paikoilleen jo ennen lumisateita ja katettiin vanerikansilla. Nyt maaliskuussa, vaihtelevien sääolojen jälkeen voidaan todeta, että katteet tulivat tarpeeseen. Talon valujen kanssa samaan aikaan valmistettiin myös Aurinkovaraston pohja. Ennen betonivalua sen pohjamuottiin asennettiin lattialämmitysputket. Jatkossa Aurinkovarasto tulee lämpiämään Warmian vesikiertoisella lattialämmityksellä, kuten itse talokin. 


Valun kuivuttua sen päälle voidaankin sitten nostaa käyttövalmis Aurinkovarasto. Kyseinen yksilö on valmiina Nakkilassa ja sen kyyditys tulee olemaan juhlava keikka; poliisin kanssa on sovittu, että rakennuksessa voidaan pitää valot päällä kuljetuksen ajan. Ja se tehdään siksi, että se on mahdollista -  aurinkokennojen ja varastoon asennetun 24 voltin erillisen valaistuspiirin ansiosta. Itse asiassa virkavallalla ei hajuakaan siitä, voiko tiellä kuljettaa valaistua taloa, joten lupa heltisi naurahduksen kera, kunhan sillä ei häiritä muuta liikennettä.   
Aurinkovarasto valmiina lähtöön.   7. maaliskuuta 2017
Harkot kannettu, kohta päästään kasaamaan sokkelia.  
9. maaliskuuta 2017

Sokkeli nousee ja hauis kasvaa. Kuvassa vasemmalla Aurinkovarastolta taloon tuleva lämpökanaali.

10. maaliskuuta 2017


Sokkelin muottiharkot on nyt kasattu. Jokaisen kerroksen väliin laitettiin vaakaraudoitus harjateräksestä rakennetta vahvistamaan
Kolmanteen kerrokseen tehtiin hakaraudoitus (kuvassa näkyvät pykälät), johon myöhemmin kiinnittyy ontelolaatat. Ontelolaatat ovat 9 metriä pitkiä, 1,2 metriä leveitä ja 0,3 metriä paksuja betonikansia, jotka muodostavat kantavan lattian. Ne asetetaan sokkelin sisään nosturilla. 
Seuraavaksi harkot täytetään betonilla, jotta rakennelmasta tulee mahdollisimman luja. 

Neljän päivän kuntokuuri harkkopunteilla takana. Mutta viikonlopun viettoon ei lähdetä ennen kuin turhat rojut on viety pois. Siisti työmaa on turvallinen, viestii laadusta ja on ilo ohikulkijan silmälle. .


23. maaliskuuta 2017
Aurinkovarasto on the road! Matkaa taitetaan Nakkilasta Forssan ja Mäntsälän kautta Keravalle. 


Fossiilista polttoainetta - onneksi sitä tarvitaan vain autoon. Perillä! Aurinko latasi päivän aikana akut täyteen yön energiatarpeita varten. Pitkän matkan päätteeksi keitämme puhtaalla energialla kahvit ja valaisemme pihapiirin. Tästä edespäin saamme työmaan tarpeisiin kaiken energian Aurinkovarastosta, eikä sähköliittymää tarvita ennen kuin talo on muuttovalmis.    


1. huhtikuuta 2017


Talonrakentajan unelma - omaa sähköä jo rakennusvaiheessa. 

Kuulostaa melkein aprillipilalta, mutta uskottava se on, kun mittareiden mukaan aurinkopaneelit jauhavat jo nyt sähköä räntäsateella 800 watin ja kirkkaana päivänä 2000 watin teholla työmaan tarpeisiin. Ylimääräinen sähkö säilötään akkuihin ja käytetään tarpeen mukaan. Jatkossa se myydään valtakunnan verkkoon.                
Aurinkovaraston nosto sujui huolellisen etukäteissuunnittelun vuoksi 20 minuutissa. 
Samaan syssyyn nostettiin paikoilleen myös talon lattiaelementit.  

Talon lämmöt voidaan laittaa päälle heti, kunhan lattia on raudoitettu, Warmian vesikiertoinen lattialämmitys asennettu paikoilleen ja koko komeus valettu umpeen. Ja jos joku nyt miettii, mitä järkeä on lämmittää taloa, jota ei vielä ole, vastaus on, että Geotalot oy kantaa vastuuta ympäristöstä kokonaisvaltaisesti ja siihen kuuluu myös harakoiden hyvinvointi. Aprilliä! Harakat osaavat kyllä itse lämmittää pesänsä, mutta lattiavalua kannattaa vähän avittaa; lämmityksen avulla lattiavalu kuivuu nopeasti, tasaisesti ja halkeilematta, sitä vain ei monella tontilla vuokrasähkön kanssa raaskita tehdä...  
  13. huhtikuuta 2017
Kohta päästään valamaan lattiat! Ja vastaanotetaan arvovaltainen vieras!


Sitä ennen ontelolaattojen saumoihin ja niiden päissä oleviin rakoihin valettiin niin sanottu juotosvalu. 


Päälle asetettiin styroksinen eristekerros, vesiputket ja lattiakaivot. Ja vielä raudoitusverkot. Lapsetkin viihtyvät tontilla - tarvitaan vain luovuutta ja liimaa.  

Rautoja pääsi kantamaan myös tontille vierailulle saapunut toisen kauden kansanedustaja, puhtaita energiamuotoja tukevia ratkaisuja Eduskunnassa aktiivisesti esillä pitänyt Jari Myllykoski (kuvassa vasemmalla). Kuvassa myös Geotalot oy:n toimitusjohtaja Sami Aro . 


20. huhtikuuta 2017Warmia kävi vetämässä lattialämmitysputket paikoilleen.Kauaa ei piuhoja kuitenkaan ihasteltu, kun ne jo peitettiin betoniin. Betoni liipattiin oikeaan korkeuteen ja suoraan.
Lattiakaivojen ympärille tehtiin kaadot.  


 Ja niin permanto on valmis.  Enää puuttuu se talo.
22. huhtikuuta 2017Reunoille levitettiin sokkelirouhe.
24. huhtikuuta 2017Valun kuivuessa onkin hyvää aikaa palata hetkeksi niihin betonin sisään jääneisiin lattialämmitysputkistoihin. Vaatiiko niiden asettelu korkeampaa matematiikkaa, vai voiko suunnitelman tehdä pelkällä arkijärjellä? Warmian Länsi-Suomen aluepäällikkö Kimmo Naskalin vastauksen perusteella tarvitaan kumpaakin.

Naskalin mukaan jokainen lattialämmityskohde suunnitellaan yksilöllisesti. Putkisuunnitelmat ja virtaamalaskelmat tehdään sen mukaan, mikä on huoneiden ja huoneiden eri osien todellinen lämmöntarve ja lämpöhäviö. Huoneen reuna-alueilla lämmöntarve on yleensä suurempi kuin keskellä, jolloin reuna-alueet putkitetaan tiheämmällä putkitusvälillä.  Erityisesti taloissa, joissa ikkunat ovat korkeita, käytetään tiheintä 75 mm:n putkitusväliä. Näin estetään ison kylmän pinnan aiheuttama vedon tunne.

Hyvin suunnitellussa ja toteutetussa lattialämmityksessä lopputuloksena on hallittu, tasainen ja huomaamaton lämpö, jota voidaan säädellä huoneiden tarpeiden mukaan, eikä jalkapohja tunne, missä putket kulkevat. Päinvastainen tilanne on edessä, mikäli suunnittelija ei tunne suunniteltavaa kohdetta tai lattialämmityksen asentaja ei hallitse sitä, mitä tekee. Seuraukset voivat olla hankalasti korjattavissa. Naskali kertookin tietävänsä tapauksia, missä asunnon lämpötila ei nouse yli 15 asteen.

Mutta miksi sitten lattialämmitys? Miksi tähän taloon ei asenneta perinteisiä vesikiertoisia lämpöpattereita? Naskalin mukaan syitä on useita. Lattialämmitys muun muassa auttaa pitämään talon rakenteet kuivina ja terveinä. Ilma virtaa alhaalta ylöspäin hitaasti, minkä ansiosta pölyt ja muut epäpuhtaudet pysyvät pääasiassa lattiantasossa, eivätkä lähde kiertämään hengitysilmaan. Sisustaminen on helpompaa, koska seinät ovat vapaina putkista ja pattereista.


Ja sitten ne kustannukset. Lattialämmitys mielletään luksukseksi, mitä se luonteeltaan onkin, mutta kustannusten (suunnittelu, tarvikkeet, asennus sekä säätö) suhteen puhutaan samoista summista kuin patterilämmityksessä. Jos ihminen tuntee jalkansa lämpimiksi, voidaan lämpötilaa itse asiassa pudottaa pään korkeudelta pari astetta alemmas miellyttävyyden siitä kärsimättä. Tämä näkyy 10 – 20 % säästönä lämmityskustannuksissa . Ja vielä, viime vuosina yleistyneiden lämpöpumppujen hyötysuhde on myös huomattavasti parempi, mikäli lämmönjako tapahtuu seinillä olevien pattereiden sijaan lattiasta.  27. huhtikuuta 2017
Samaan aikaan Nakkilassa.
Ensimmäisen aallon mukana Keravalle lähti työkalut, ruuvit, naulat, hanskat ja muu tarpeellinen tavara.


Ja sitten talo.  Siirrot ja kuljetukset hoiti tottuneesti Luvi-Siirto oy:n Topi Hakanen.28. huhtikuuta 2017
Eilen kasassa ja tänään pystyssä - on siinä jotain juhlallista, kun talo saavuttaa harjakorkeuden. Harjakaiset  ("talonrakennuksen perinteeseen liittyvä juhlatilaisuus, jota vietetäään kaupanteon tai talon harjakorkeuteen valmistumisen kunniaksi". - Wikipedia)  hoidettiin kuitenkin vain kupillisella kahvia, mutta harjannostajaisiin (" on juhlatilaisuus, joka perinteisesti pidetään rakennuksen vesikattotöiden valmistuttua kun rakennus on saatu suojatuksi sateelta." - Wikipedia)  keitetäänkin sitten koko pannu!
1. toukokuuta 2017             ♫♪  ♫♪ Kevät toi, rakennukselle flunssan ja kaatoi bloggarin  ♫♪ ♫♪, 

mutta bloggari ottaa porukan ja urakan kiinni heti, kun henki ei enää pihise, vaan kulkee. 

7. toukokuuta 2017Aurinko kuulemma helli rakentajia koko toukokuun ensimmäisen viikon. Mutta kun Suomessa ollaan ja etenkin, kun ilmasto on muuttumassa kosteammaksi, on ajatukset pidettävä tiukasti sateessa ja sen kaikissa muodoissa. Vesikate, eli katon uloin kerros hoitaa toki suurimman osan suojaamisesta, mutta sen alle tiivistyy kosteutta ja sen pitää tuulettua pois. Niinpä tulevan peltikaton ja eristeen väliin asetettiin aluskate ja sen päälle ruodepuut. Ulkonäkö kohenee roimasti paksun kattorakenteen reunat peittävillä "naamalaudoilla". Myös Huoneet alkavat hahmottua, kun muutama ikkuna saatiin paikoilleen. 

8. toukokuuta 2017Sitten alkaa villoitus. Tällä huipputeknologisella työpöydällä, tai paremmin sanottuna työseinällä mittaustarkkuus on millin luokkaa eikä selkä sano sopimusta irti. Se sopimus on sentään yksi tärkeimmistä yhteistyökuvioista tässä urakassa.

16. toukokuuta 2017Ikkunat ja villat ovat paikoillaan. Ovi on vielä väliaikainen, koska se kolhiintuu kuitenkin rakentamisen aikana. Lopullinen ovi asetetaan saranoilleen juhlallisesti sitten, kun talo on valmis. Autokatos alkaa hahmottua, samoin lautaverhoilu. Vaakaan ladottu kuusilauta on vasta pohjamaalattu, mutta antaa jo hitusen esimakua siitä, mitä tuleman pitää.    

25. toukokuuta 2017Talon rakentamisen voi sössiä monin eri tavoin ja yksi tapa on pihistellä tai säätää höyrysulkumuovien kanssa. Höyrysulku on muovikalvo, joka asennetaan eristeiden päälle sisätilan puolelle. Se estää rakennuksen sisältä tulevan lämpimän ilman pääsyn ulkoilman kanssa tekemisissä oleviin rakenteisiin. Lämpimän ilman kohdatessa kylmän ilman siinä oleva kosteus tiivistyy vedeksi ja seinän sisässä se on huono juttu.   


Muovikalvo täytyy siis asentaa huolellisesti, saumat teipataan saumausteipillä eikä kalvoon saa tulla reikiä asentamisen aikana. Seinille ei myöskään voi vetää ihan mitä tahansa muovia; tavallinen rakennusmuovi kovettuu ja haperoituu ajan myötä, mutta houkuttelee joitakin rakentajia hintansa vuoksi. Höyrysulkumuoveissa on myös eroja, mutta nyt satsattiin parhaimpaan. Päätehtävänsä lisäksi se on myös helppo asentaa oikein.    


Samaan aikaan ulkopuolella: Pihaan tuotiin täytemaata ja sen profilointi on pintamultakerrosta ja istutuksia vaille valmis. Suunnitelman mukaiset kallistukset, salaojat ja sadevesiputket johtavat vedet pois rakennuksen luota. 


2.  kesäkuuta 2017
Autokatoksen ja asunnon välinesessä seinässä otettiin huomioon mahdolliset mopoauton kärähtämiset; seinä levytettiin kahteen kertaan aina ylös harjapiikkiin asti ja ikkunat ovat korkeimman paloluokituksen mukaisia. 
Jotta talosta saadaan entistä energiatehokkaampi, laitettiin höyrysulkumuovin päälle vaakakoolauspuut ja niiden väliin 50 mm:n paksuinen eristevillakerros.


Määräykset eivät enää vaadi putkittamaan sähköjohtoja, mutta tämä talo putkitetaan. Johdotus on tarvittaessa helppo vaihtaa, jos tulevaisuuden kaapelit ovat erilaisia. Putkituksen läpiviennit höyrysulun läpi ovat tiiviit. Myös putken ja sisällä kulkevan johdon väli tiivistetään massalla. Muutoin ilma pääsee virtaamaan putkea pitkin välikatolle.Työmaa pidetään viimesen päälle siistinä, koska sillä on vaikutus rakentamisen laatuun. 


18. kesäkuuta 2017Ulkovuoraus alkaa olla jo hyvällä mallilla. 


Sähköistys on saatu alulle. Kaapelia vedetään kurinalaisesti johdotuskaavion mukaan. Samoin Jukka Aspin valaistussuunnitelman ensimmäiset elementit alkavat hahmottua. Makuuhuoneen alaslaskettuun kattoon asennettiin koeluontoisesti ensimmäinen pätkä ledvaloa. Se tuo tunnelmaa työmaalle. Ja edelleen, kaikki rakentamiseen tarvittava energia tulee auringosta - koneisiin ja valaistukseen Aurinkovaraston kautta ja rakentajille kinkkusämpylän muodossa.  


12. heinäkuuta 2017Katosta se talo tunnetaan - tämä talo tunnetaan ensisijaisesti Aurinkovarastosta, mutta komea on peltikattokin! Räystään alle asennettiin tippapelti suojaamaan otsalaudoitusta ja katon harjalle harjapelti sulkemaan lappeille asennettujen kattopeltien väliin jäävä rakonen.  


Samaan aikaan sisätiloissa: Osa väliseinistä on niin sanottuja talon runkoa jäykistäviä seiniä. Sovitteet runkopuille ovat tiukkoja ja ne kiinnitetään lattiaan ja katon runkorakenteisiin siihen tarkoitetuilla kiinnikkeillä.  Ei jäykistävät seinät taasen kiinnitetään lattiaan liimalla. Väliseiniin asetetaan äänieristeet, niiden päälle vedetään pintalevyt, saumat ja ruuvireiät kitataan siististi umpeen ja sen jälkeen väliseinät ovatkin valmiita pohjamaalattaviksi.  

Alkaa olla jo aika viihtyisän näköistä, vai mitä?27. heinäkuuta 2017Väliaikatiedote: Sähköliittymää keltaisessa putkessa ei ole edelleenkään tarvinnut kytkeä valtakunnan verkkoon. Kaikki rakentamiseen ja valaistukseen tarvittava energia on saatu "omasta takaa", eli takapihan Aurinkovarastosta. Näin on näreet, vaikkei ole ollut kovin kummoinen kesä sen auringon suhteen. Kuva Aurinkovarastosta, joka toimii rakentamisen aikana taukotilana ja myöhemmin varastona.


3. elokuuta 2017Edellä todettiin, että katosta talo tunnetaan. Kokki tunnetaan kastikkeestaan ja hyvä rakentaja saumoista -  tai siitä, ettei niitä ole; levyt asettuvat tiiviisti toisiinsa nähden ja pinnat ovat kauniin tasaiset. Tarkoitukseen käytetään saumaustasoitetta ja saumausnauhaa. Kunnon saumauslaitteella kittimäärä on pysyy sopivana ja tasaisena. Myös nurkat ja kattojen kulmat saumataan, mutta katon ja seinän yläosa jätetään kittaamatta, koska siellä täytyy olla painumavara kattorakenteisiin nähden. 

Maineen lisäksi pientä lisäpainetta saumaajalle tuo edellä esitelty valaistus-suunnitelma; sen mukaan talosta tulee todella valoisa, eli pintojen täytyy olla "vimosen päälle".  Talon tuleva asukas: Nyt on juuri se hetki, kun kannattaa tulla kertomaan, mitä väriä laitetaan, vai vedetäänkö tapetit. Lisätietoja saat OP-Kiinteistökeskus Uusimaasta, Karita Koppiselta, karita.koppinen@op.fi, p. 010 254 252523. elokuuta 2017Aurinkovarastosta on moneksi; tuotteen esittelyluentoja pidetään viikottain toiminnassa olevan järjestelmän äärellä, eli Aurinkovarastossa  2. syyskuuta 2017


Käyttövesien putkitukset tehdään PEX-muoviputkilla. Putkien päällä on varmistuksena tiivis suojaputkitus, joka ohjaa veden mahdollisessa vuototilanteessa turvalliseen paikkaan ja näkyville rakenteita kastelematta. 

17. syyskuuta 2017


Kosteat tilat, eli kylpyhuone, sauna, wc sekä kodinhoitohuone käsitellään vesitiiviiksi 0,6 - 1,00 mm paksuisella vedeneristeellä. Kulmat vahvistetaan vahvikekankaalla ja kaikki läpiviennit, kuten suihkun putket läpivientilaipoilla. 


Talon alle, niin sanottuun ryömintätilaan rakennetaan "kattoon" ripustettava viemäriputkisto. Putket kannakoidaan hapon kestävillä kierretangoilla ja kannakkeilla betoniseen lattiaelementtiin. 

.


Samaan aikaan kerrosta ylempänä viimeistellään jo pintoja.17. lokakuuta 2017
Aurinkovarastosta tulevat lämmitysputket nousevat taloon kodinhoitohuoneessa.  Jakotukin kautta tapahtuu veden jakelu huoneissa oleviin lämmityspiireihin. Putkien juureen on valettu 5 cm korkea vesieristetty koroke, joka kallistaa eteenpäin. Näin mahdolliset vuodot valuvat näkyville ja suoraan lattiakaivoon. Samasta kuilusta nousevat taloon myös käyttövesiputket. 

Huoneiston ilma vaihdetaan koneellisesti. Poistetusta ilmasta otetaan lämpöenergia talteen ja siirretään uuteen puhtaaseen ja raikkaaseen ilmaan. 
27. joulukuuta 2017
Sanotaan, ettei omakotitalo ole koskaan valmis. Nyt on kuitenkin demotalo jo  siinä vaiheessa, että viimeiset listat on kiinnitetty ja asukkaat asettuneet taloksi. Heidän yksityisyytensä varjelemiseksi emme julkaise kuvia valmiista talosta, mutta toimittajana pääsin kierrokselle ja voin kertoa, että siitä tuli upea! Talo istuu hyvin ympäristöönsä, materiaalivalinnat ovat laadukkaat ja kauniit ja pohjaratkaisu näyttää enemmän kuin toimivalta. Valaistus, kiitos mainion suunnitelman, taipuu epäsuorasta tunnelmanluojasta tehokkaaseen työvalaistukseen. 

Ja tehokkaasta puheen ollen: Paljon puhutaan matalaenergiataloista, mutta nyt Keravalle valmistunut demotalo on sitä isolla M:llä. Sen energiatehokkuus ei ole jäänyt puheen tasolle, vaan näkyy numeroina TaloTohtorin Valvomo-ohjelman kautta (kuva alla).  Diagrammissa sininen kuvaa ostettua sähköä, vihreä lämpöpumpun toimintaa, keltainen aurinkosähköä ja punainen on lämmönkorotus bakteerien varalta kerran kuukaudessa. Kuten kuvaajasta huomataan, on talo saatu lämpiämään omavaraisesti!  

Luvut on saavutettu nerokkaalla lämmitysjärjestelmällä sekä sadoilla valinnoilla lähtien kaivutöiden syvyydestä lattiapinnan materiaaleihin. Jokainen ratkaisu on tehty energiatehokkuus edellä ja ne kaikki yhdessä tukevat talon sydämen eli AURINKOVARASTO® :n toimintaaTuohon kuvaan onkin hyvä päättää tämä blogi. Toimittajana kiitän kaikkia teitä lukijoita mielenkiinnosta ja seurasta. On ollut kunnia esitellä teille ja seurata  läheltä  AURINKOVARASTO® :n etelän valloitusta. Moduuli on saanut ansaittua huomiota. Se  on valittu muun muassa kahden vuoden 2018 Asuntomessutalon lämmitysjärjestelmäksi ja mikäli merkit pitävät paikkansa, tulee tämä Sami Aron Normandiassa (kts. esittely) hahmottelema innovaatio mullistamaan rakennus- ja energia-alaa.  Tästä on hyvä jatkaa! Heli Heikkilä   

Ota yhteyttä:


GEOTALOT OY
Energiatie 10, 29250 Nakkila

SAMI ARO
toimitusjohtaja
040 152 4052

KIMMO NASKALI
myyntipäällikkö
0500 326 333
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti